Miellyttämisen taakasta eroon

27.06.2021

Ne ihmiset, jotka eivät ajattele miltä muista tuntuu, kun läväyttää ikävän totuuden vasten kasvoja, ovat joko sosiaalisilta taidoiltaan vajaita tai psykopaatteja tai lapsia. Totuuden puhujasta tulee helposti vihattu, jos hänellä ei ole taitoa tuoda asiaansa esille rakentavasti ja lempeästi. Sama taipumus miellyttää muita ilmenee esiintyjillä paljon. Näyttelijät odottavat ensi-illan jälkeen aamupostia ja haluavat kuulla arvioinnin, ainakin omasta suorituksestaan. Miellyttämisestä saattaa kasaantua kenelle tahansa tarpeeton taakka. 

- Mitähän ne tahtovat kuulla? ajatteli tilaisuuden juontaja katsellessaan tuhatpäistä festariyleisöä. 

Siinä he odottavat minua. Tai oikeastaan he odottavat vain kohta alkavan juontoni loppumista, jotta oikea esiintyjä pääsee lavalle. Syvällä sisimmässäni toivon, että he kuuntelisivat herkeämättä minua, nauraisivat kömpelöille vitseilleni ja jopa vaatisivat encorea juonnolle. Todellisuudessa tiedän, että vaikka tekisin millaisia hokkuspokkustemppuja, niin yleisön kiinnostuskiikarit on suunnattu toisaalle. 

Uskon monilla opettajilla ja työpaikan kokouksessa puhujilla olevan samansuuntaisia ajatuksia. Yleisön viihdyttäminen ja hyväksynnän hakeminen saattavat muuttua jopa asiasisältöä tärkeämmäksi. Kuinka minä esiintyjänä kestän tällaista tilannetta? Minulla keinoja, joita pitää tehdä ja joita ei missään tapauksessa pidä tehdä.  

1. Ajattele alkutilanne paremmaksi

- Hei, nämä ihmiset ovat tulleet tänne, joten he haluavat kuulla minun sanottavani. Usko siihen, että sinulla on merkitystä ja sinun sanasi ovat tärkeitä. Sitä varten ihmiset ovat paikalla. Tai, vaikka olisivatkin pakotettuna paikalla, niin sinä olet parasta mitä heille voi tarjota.

2. Älä uhriudu

- Ketään ei varmasti kiinnosta

3. Älä sorru dissaukseen


4. Lopeta yleisön analysointi


5. Tärkein: Keskitys niihin, jotka seuraavat