Portfolio

Taiteilija Marko Itkonen

Yhteisötaiteilijan virassa 11 vuotta. Näyttelijän palkkatyössä 28 vuotta. Teatterialan yrittäjän 15 vuotta. Taiteilija-apurahaa yhteensä 78 000 euroa. Kulttuuripalkintoja sekä stipendejä 3 kappaletta.  

Taiteilija

26.03.2023

Taidealan opintoja minulla on ylempi korkeakoulututkinto: Kulttuuri- ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistäjänä. Taidetoiminnan lisäksi koulutukseen kuului palvelumuotoilua, digitalisaatiota ja johtamista. Opinnäytetyö oli vertailututkimus esittävän improvisaatioteatterin ja kohtaamisen laatua parantavista tekijöistä. Opinnäytetyöni löytyy täältä.

Yhteisötaiteilijalla on kaksi näkökulmaa taiteen tekemiseen. Toisaalta mahdollistaa yhteisöiden sisällä dialogisuutta, palvelumuotoilua tai toiminnan suunnittelua taiteen keinoilla. Toinen näkökulma on tuottaa taidetta yhteisön näkökulmista tai toiveista käsin yhdessä ryhmän kanssa. Yhteisötaiteilijalta vaaditaan taideosaamisen lisäksi ryhmän...

Ohjaaja

26.03.2023

Jos kaikki ohjaukset lasketaan, niin niitä on kertynyt yli 50 kappaletta vuosien aikana. Mukaan mahtuu teatterikappaleiden lisäksi, animaatiota, videoita, lyhytelokuvia, mainoksia, kuunnelmia, osallistavaa teatteria, improvisoituja näytelmiä, sketsejä, stand up komiikkaa ja juontoja.

Valkeakosken teatteriopistossa aloitin vuonna 2018 ja opetin 4 vuotta lasten ja aikuisten ryhmiä sekä kursseja. Kurssit käsittivät pääasiassa näyttelijän työtä, improvisaatiota ja näytelmän valmistusprosessia.

Näyttelijä

25.03.2023

Vuonna 1995 aloitin näyttelijän työt silloisessa Valkeakosken Kaupunginteatteri Oy:ssä. Myöhemmin on tullut vierailtuja monien muiden teattereiden näyttämöillä.

Oman esiintymisuran aloitin 90-luvulla kiertämällä juhlatilaisuuksia erilaisissa sketsihahmoissa. 2000-luvulla esiintymiset muuttuivat ammattimaisemmiksi ja piti perustaa yritys laskuttamista varten. Edelleen sketsihahmoissa tehdyt esiintymiset ovat yksi lempiasioistani maailmassa.